Meleg színek világa

Meleg színek világa

 

Itt a várva várt harmadik rész, ahol a meleg színek kerülnek terítékre. De mik is a meleg színek?

Meleg alapszínek: piros/vörös, sárga, barna, rózsaszín, narancs. Nagyon energikusak, nem véletlen, hogy az energia, és a szenvedély színei, emellett a tűz, az ősz, a naplemente és a napfelkelte színei. A három elsődleges színből kettő is a meleg színek között kapott helyet, ez a Piros és a Sárga. A Narancssárga másodlagos szín, melyet a piros és a sárga keverékéből kapunk meg.  A legmelegebb szín a vöröses narancs.

A vörös, az életvidám narancs, a fénnyel teli sárga különböző árnyalatai, az arany, intimmé, otthonossá varázsolják a szobát, életre keltik a környezetüket, optimizmussal töltik meg a tereket. Ám ne essünk túlzásba, figyeljünk az arányokra!

 

A sárga serkenti az agyműködést és a gondolkodást, élénkítő hatása van, jó a fáradság elűzésére és a depresszió ellen, erősíti az önbizalmat, jó hangulatot kelt, a napsugarat idézi fel bennünk. Falak színének használatánál tágítja a teret. A legfényesebb, ugyanakkor a legvilágosabb szín. Felerősíti és tágassá teszi a teret. A sárga árnyalatai derűs érzést keltenek anélkül, hogy a teret összenyomnák. Alkalmazásánál lényeges, hogy a jól megválasztott sárga falszínből az összes többi szín (bútorok, textilek, képek, stb.) kifejezően kiemelkedjen, de azzal mindig összhangban maradjon.

 

 

A piros az öntudatosság megtestesítője. A vörös önmagában a legdinamikusabb és legszenvedélyesebb szín, a szerelmet, a szenvedélyt és a bátorságot szimbolizálja. Intenzitásától, illetve a mellette levő színektől függően melegséget áraszt, de ha túl sokat használunk belőle, akkor akár folytogató is lehet. Magára vonja az ember figyelmét, semleges környezetben érvényesül a legjobban. Fehérrel és arannyal kombinálva a pompa és a melegség tökéletes kifejezőeszköze.
Ahol a vörös meleg hatását kívánjuk erősíteni, ott a világosabb árnyalatokat alkalmazzuk. Olyan helyiségekben ahol a pihenés a nyugalom elérése a cél ne alkalmazzuk. Közismert, hogy a vörös falú éttermek és étkezőszobák “növelik az étvágyat” és hosszas üldögélésre marasztalják a vendégeket. Figyelmet parancsoló szín, a pirosnak nagy érzelmi hatása van. Azok, akik pirosat választanak, azok a sikerért képesek agresszívek, törekvőek és lobbanékonyak lenni.

 

 

A rózsaszín a lágyság, a romantika és a nőiesség színe. Szelídséget sugároz, ugyanakkor élénkebb árnyalataival vidámabbá, energikusabbá tehetjük a lakást. Tavasszal a rózsaszín ezer árnyalatába öltöznek a fák, és ezzel borítják be a tereket. A halványabb tónusok inkább a romantikus, álmodozó lelkületű személyiséghez illenek. Hatásuk nyugtató, hívogató és gyengéd, ezért a babaszobák, lányszobák és hálószobák kedvelt színe. Erőteljesebb árnyalatai már az érzékiség, az élénkség, a szerelem és a lendületes energiák hordozói. Minél telítettebb változatát használjuk, annál hangsúlyosabb és figyelemfelkeltőbb lesz, ezért kevés is elég belőle, ha harmonikus enteriőrre vágyunk.

 

 

A narancs életvidámságot sugall, jókedve derít, serkenti az étvágyat, boldogság érzetet kelt. Minél nagyobb felületen alkalmazzuk, annál halványabb, vagy kevésbé telített árnyalatát válasszuk, mert különben túl idegesítően hat hosszú távon. A sárga és a vörös keverékéből előállított narancs élénkséget és mozgalmasságot sugároz. A szín intenzitásának megfelelő arányban kell állnia a felület nagyságával: minél erősebb az árnyalat, annál kisebb felületen ajánlott az alkalmazása. A narancssárga az ősz színe. Élénk, világos tónusban a narancssárga kedélyes, vidám és játékos. Sötétebbé téve egzotikussá, izgalmasabbá válik. Akinek a narancssárga a kedvence, az tele van energiával, jó a szervezésben és a szerkesztésben. A narancs világos vagy sötét kékkel kombinálva verhetetlen párosítást alkot!

 

 

A barna színről és árnyalatairól a következő részben lesz szó, amikor is a föld színeket vizsgáljuk majd.

 

 

Erika Sasvári