Ízek, imák allergiák és paleo

Ízek, imák allergiák és paleo

 

Különböző édességek és finomságok mindig kiemelt helyet kaptak az emberek életében.

A sütemények és főleg a torták pedig az ünnepeink és jeles alkalmaink nélkülözhetetlen részei.

Sok alkalmat, eredményt és életeseményt közös étkezésekkel ünnepelünk, amiknek általában valamilyen különleges desszert a megkoronázása.

Miért lenne ez máshogy az esküvőkkel?

Az esküvői szokások és hagyományok nagyon sokat változtak a történelem során, de az esküvői tortáknak több ezer éves múltja van. Az eltelt évszázadok alatt a torták is sokat változtak, mind megjelenésben mind szimbolikus értelemben is, de mindig az ünnepség részei voltak és lesznek.

Valószínűleg ez az esküvői menü legjellegzetesebb fogása. Nem csak az íz, de kinézet tekintetében is millió variáció elérhető.

Nézzünk néhány fontos szempontot, hogy mire figyeljünk eme cukrászati remekmű megrendelésekor, nem lesz piskóta!

 

 

Milyen kérdéseket tegyél fel magadnak és a cukrásznak?

 

  • Van-e lehetőség kóstolásra?

Ezt akkor is érdemes lehet beiktatni, ha egyébként ismeritek a cukrászdát, már rendeltetek tőlük más alkalmakra.

Az ízvilág szempontjából talán jobb lehet a hagyományosabb, egyszerű ízek mellett letenni a voksotokat, egy vanília vagy csoki valószínűleg biztonságosabb választás, mint valami izgalmas, de szokatlan kombináció.

Nem biztos, hogy a ti esküvőtöknek kell lennie annak az eseménynek, ahol 70 ember egyszerre tudja meg, hogy szereti-e a mangót sós-karamellával.

 

  • Különböző érzékenységekre, allergiákra milyen megoldásokat tudnak ajánlani?

Cukormentes, tejtermékmentes, gluténmentes, mindenmentes. Diéták, betegségek, életmódok.

Ma már annyi kritériunmnak kell megfelelni egy egyszerű sütinek is. Persze nem mindegy, hogy valaki csak válogatós vagy halálosan allergiás. Fontos szem előtt tartani, hogy ez a TI esküvőtök és mindenkinek úgyis lehetetlen a kedvére tenni, de azért lehetőleg ne juttassátok a kórházba a tortával a kedvenc nagynénit.

Az is lehet, hogy valaki pont arra az összetevőre allergiás, amivel a hagyományos hozzávalót helyettesítik. Annak is érdemes lehet utánakérdezni, hogy milyen alapanyagokból dolgoznak.

A bármi mentes dolgoknak sokszor más az íze és erre se nyitott mindenki, nehogy a végén az egész nászút alatt a sok megmaradt paleo, vegán, mindenmentes tortát kelljen ennetek, ami a sok speciális kívánság miatt háromszor annyiba került, mint egy hétköznapi torta, amiből legalább a násznép fele jóízűen ehetett volna.

Kérdezzétek ki a násznépet és mérlegeljetek, hogy miként jöhettek ki a legjobban.

 

 

  • Díszítési lehetőségek.

Az igazi klasszikus: hófehér, emeletes torta, marcipán párral a tetején.

Sok helyen azonban rengeteg díszítési és formai megoldás elérhető ezzel kapcsolatban érdemes alaposan utánajárni a lehetőségeiteknek.

A fehéren túl a torta bevonatának, díszeinek színe harmonizálhat a dekorációban felhasznált színekkel.  Stílusa passzolhat a helyszín stílusához, vagy ha tematikus az esküvő, akkor ahhoz illő torta is megszerezhető.

Nem muszáj a romantikus vonalon sem maradni, játékosabb, vicces torták is teljesen megállják a helyüket, ha a ti stílusotokhoz inkább az passzol.

Nem feltétlenül kell rögtön a tévés extrém cukrász műsorok szintjében gondolkodni, de tény hogy mára az esküvői torták is kinőtték a klasszikus kereteket.

Egyre divatosabb a különböző süteményekből, macaronból, fánkokból összerakott torta is ez nem csak design szempontjából érdekes, de a különböző allergiákra is lehet figyelni, ha más-más “mentes” elemekből épül fel a torta.

  • Végül néhány praktikus szempont

Térjetek ki részletesen arra is a megrendelés során, hogy az ár mit tartalmaz.

Benne van-e az árban a kiszállítás?

Vagy ha már itt tartunk kiszállítják-e a helyszínre, akár akkor is, ha egy messzebbi helyszínről van szó?

Ha kiszállítják, de nincs az alapárban, akkor mennyiért?

Tortához állványt, tortatálat, a süteményes asztalra bármilyen dekorációs elemet biztosítanak-e?

Ezeknek mi az ára?

Mennyivel az esküvő előtt kell leadni a rendelést, meddig lehet még esetleg változtatni rajta?

 

 

Vissza az oldalra>>>

 

 

 

Erika Sasvári