Azok a varázslatos földszínek

Azok a varázslatos földszínek

A pasztellszínek között egyre inkább előtérbe kerülnek a föld színek, a barnás és zöldes árnyalatok egyaránt. Földszínek: a vörös, narancs, sárga, sárgászöld, barna színtartomány árnyalatait nevezzük földszíneknek. Ezek a talaj, a homok, egyes kőzetek, az avar, a fák kérgének és a földfestékek színei. Ezek kombinálásával mindig harmonikus és összehangolt dekorációt kapunk. Az anyagok tekintetében szinte bármi szóba jöhet, de ha már a természet színeiről beszélünk, döntsünk inkább a természetes anyagok mellet.

A földszíneknél ügyeljünk az árnyalatok és tónusok gazdagságára és sokféleségére. Ez sokkal több és gazdagabb a barnánál és a feketénél. Merítsünk ihletet a természetből. Erre a nyár és az ősz színei különösen alkalmasak. A táj számtalan izgalmas árnyalatot kínál, pasztell, de vibráló, élénk színeket egyaránt.

A természetes anyagokkal berendezett otthonokban a földszínek kézenfekvőek. A nappalit vagy a hálószobát meghitté, és otthonossá teszik. Mielőtt egy-egy szín mellett döntünk, tartsuk szem előtt a telítettséget. Ugyanaz az árnyalat, különböző anyagoknál másképp hat. Például egy vajszínű bőrnek nem ugyanolyan a hatása, mint egy vajszínű textíliának. Figyeljünk a mintákra! Legyen szó bármilyen színről, a minta mindig meghatározó szerepet játszik.

 

Barna:

A barna a föld és a fák színe, így köthető a természet nyugalmához. Az anyaságot, gondoskodást, termékenységet és a szorgalmat jelképezi. Ezek mellett biztonságot is sugároz. A vörös egy halványabb árnyalata vagy az arany feldobhatja ezt a színt, hiszen a barnát is mértékletesen ajánlott alkalmazni. A sötét árnyalatát kis helyeken ne alkalmazzuk, mert nyomasztóan kisebbítheti a térérzetünket, és mindig  kombináljuk fehérrel, vagy valamilyen világos színnel, akár a szoba egy másik falán, akár a bútorokkal, kiegészítőkkel is érjük el ezt a kiegyenlítő hatást.

A barna világos árnyalatai (bézs, drapp) semleges és természetes benyomást keltenek, és aki nem szeret kockáztatni a lakás színeivel, ezekre nyugodtan rábízhatja magát. Mivel nem élénk szín, nagyon könnyű mellé más színeket társítani, alig van, amelyikkel nem illene össze.

 

Sárgászöld:

A zöld szín nem véletlenül a harmónia, a regenerálódás, az egyensúlyi állapot színe.  Az természet, az élet színe, megnyugtatja a szemet, segít kitisztítani a tudatot, csökkenti a kimerültséget és jótékony hatású egyes szívproblémákra is. Így a zöld szín mindenhova odaillik, ahol a megborult harmóniát szeretnénk helyreállítani! Nyugtató hatása miatt azonban legmegfelelőbb helye a hálószobában van.

Terrakotta:

Toszkána kedvelt színe. A barna és a vörös keveréke a mediterrán életérzés kifejezője, a nyár ragyogását közvetíti. A ma divatos kovácsoltvas bútoroknak legharmonikusabb kiegészítő színe. A mediterrán hangulat alapjai nagyrészt a földszínek, illetve a tenger és a terrakotta árnyalatai. Ezeket bátran használhatja a lakásban, de a dekorációban is visszaköszönhetnek. A klasszikus művészetet idéző tárgyak, antik megjelenésű bútorok, párkányok vagy éppen a teraszon az időtálló, kovácsoltvas bútorok bátran vegyíthetők modernebb elemekkel.

Erika Sasvári