A csodálatos Art Deco világa

A csodálatos Art Deco világa

Hatalmas óceánjárók, kellemes swing-et játszó jazz zenekar, pazarul berendezett báltermekben elegáns emberek, pezsgős poharak. Ez mind az Art Deco, ami az 1925-ös párizsi iparművészeti kiállításon mutatkozott be.

 

Az Art Deco jellegzetes díszes stílus, ami eredetileg Franciaországból indult hódító útjára, mielőtt nemzetközi népszerűségre tett szert az 1920-1940-es években. Kizárólag a dekoráció területén teremtett új irányzatot. A 20-as években az Art Deco elegánsnak, funkcionálisnak és egyben ultra modernek is számított. Nagy hatással volt az építészetre, a belsőépítészetre, ahogy a lakberendezés, a divat, festő-, képző-és filmművészet alakulására is. Az Art Deco irányzata valójában sok különböző stílus ötvözeteként jött létre, a XX. század elején virágzó összes stílusirányzat jeleit felfedezhetjük benne

 

A stílus továbbra is beflyásolja a kortárs designt és az építészetet – az éles geometrikus minták, a merész színek szeretete nem tűnt el. Az Art Deco kedvelői a társadalom kiváltságosai közül kerül ki, mert az ő otthonukat a luxus, fényűzés, csillogás, pompa jellemzi. A bútorok formáját tekintve geometrikusak, lépcsőzetesek, színhasználata élénk és a kellemes bézses árnyalatok, anyagokban a fémesen csillogós felületek, drága anyagok, ezüst, arany, bronz, elefántcsont, csiszolt kövek, színezett üvegek és az egzotikus anyagok.

Textíliákban a bársony, selyem, bőr – színezett bőr és bőrszövet a szőnyegek általában gyapjúból vannak a függönyözésre jellemző a nagyon sűrűn rojtozódó, húzott kivitel és a sötétítő vagy dekor függöny is elhagyhatatlan.

 

Erika Sasvári