Színek 2. rész

Színek 2. rész

A színek tekintetében újra jövünk a második résszel, ahogy azt ígértük!

Mai témánk, a hideg színek beillesztése az enteriőrbe. Mint azt már tudjuk, a hideg színű falak kissé hűvös érzetet adnak számunkra, de mi a helyzet a kiegészítőkkel? Hogyan variáljuk azokat, ha szeretnénk megtartani ezt a hangulatot?

Mivel a színekről úgy tartják, hogy nagyban befolyásolják hőérzetünket, ezért a hideg színek és árnyalataik hűsítőleg hatnak ránk. Ezek csoportjába tartoznak a kék és a zöld színek árnyalataival. A kék jól kombinálható a meleg színekkel. A zöld szín a kék és a sárga szín keverésével állítható elő, az ibolya pedig a kék és a piros keverésével. A lila szín határeset, nem tartozik egyik csoportba sem. Ha meleg színnel keverjük akkor meleg, ha hideg színnel akkor hideg hatása lesz. A leghidegebb szín a türkizkék.

Ha egy uralkodó színt egy fehér környezetbe állítjuk, fókuszpontokat alakíthatunk ki vele, melyek  vonzzák a tekintetet. Tehetünk a falra egy képet, elhelyezhetünk növényeket, becsempészhetjük a kiválasztott színű díszpárnát a díszpárnák közé, és használhatunk ilyen színű szőnyeget. Ha ezt az uralkodó színt a falon mutatjuk meg, és több bútorban, vagy kiegészítőben, akkor sokkal hangsúlyosabb szerephez jut, és jobban befolyásolja az enteriőrünket.

Vegyünk pár példát:

A sötétkék nem egy felhőtlen szín, nem is ajánlatos, hogy a szoba mind a négy fala sötétkék legyen, mert könnyen nyomasztóvá válhat. A szoba egy-egy falát borítva megfelelő (világos és színes) kiegészítőkkel viszont lehet hangulatos. Használhatunk a saját színárnyalatából kiegészítőket, vagy kombinálhatjuk meleg, vidám színekkel.

A világoskék oldja a feszültséget és nyugalmat sugároz. Enyhíti a stresszt, és ha nyáron egy ilyen szép világoskék szobában hűsölsz, akkor még a hőséget sem érzed majd olyan rossznak, mintha mondjuk egy narancssárga vagy egy élénkpiros színekkel teli helyiségben üldögélnél. Kiegészítő színei lehetnek a barna, vagy a drapp, ekkor eleganciát fog sugározni az otthonod, de a bátrabbaknak szívesen ajánlom a pink, sárga és narancs különböző árnyalatait is.

 

A zöld szín a természet, az egészség színe, ez a szín elősegíti az újrakezdést és a növekedést. Ha szereted a zöld színt és hangsúlyosan használod a lakásban, akkor az segít neked a belső harmónia megtalálásában. Az emberi szem számára a legpihentetőbb szín.  A zöld szín mellé választhatunk kiegészítő színnek meleg vagy hideg árnyalatokat, kontrasztosakat vagy épp ellenkezőleg.  Mivel a zöld szín nyugtató hatással van az emberek hangulatára, ezért nemcsak a bútorokkal és kiegészítőkkel érdemes zöld színt használni, hanem a falakat is ajánlatos szép, üdítő hatású zöldre festeni.

 

 

A lila világos árnyalata finom, nőies, lágy szín, fokozza az empátiát és a kreativitást, segíti az együttérzést, nyugalmat és üde, friss érzést áraszt.  Fontos, hogy minél kisebb helyiségben használjuk, annál inkább törekedjünk a fehérrel, vagy valamilyen világos színnel való párosítására, különben könnyen nyomasztóvá válhat a szoba a túl sok, sötétlilával. Aki bátor, és a lilát használja otthona meghatározó színéül, azt az emberek magabiztosnak tartják.

 

Erika Sasvári