Színek az otthonunkban

Színek az otthonunkban

Itt a nyár, és aki teheti lakást felújít. Ilyenkor felettébb kreatívok vagyunk, és nagy előszeretettel vetjük bele magunkat a festésnek. De milyen színűek legyenek a falak? Ehhez próbálunk most némi segítséget nyújtani, hogy ne gondolkodás nélkül essünk neki egyik szobának a másik után, mert félő, hogy az eredmény nem túl sikeres színkombináció lesz.

A lakás hangulatát számos dolog befolyásolja. A textíliák, a bútorok, a burkolatok, a kiegészítők és a világítás….. És mivel a színek már az első pillanattól érzelmeket közvetítenek felénk, ezért jó alaposan meg kell fontolnunk, hogy milyen színkombinációkat használunk, amiket el is tudunk nézegetni pár évig, és akkor is a személyiségünket fogja tükrözni.

Egy jól eltalált színnel szó szerint újjávarázsolhatjuk a lakóterünket. De hogy melyik is legyen az a szín, ez kissé nehéz választás lehet.  A döntés nem könnyű, hiszen figyelembe kell vennünk, hogy mi illik hozzánk és az otthonunkhoz a legközelebb. Sokan a fehér színre esküsznek, mert akkor tetszés szerint öltöztethető a lakás, vannak olyanok, akik a színes, akár a bohém életérzést szeretnék kifejezésre juttatni, különböző harsány, akár már túlzásnak is tűnő választásokkal. A fehér fallal könnyebb dolgunk van, mint a színessel. De a probléma nem a színes fallal van, hanem azzal, hogy gyakran rossz színt, vagy árnyalatot választunk. Mi azt tanácsoljuk, hogy minél élénkebb egy szín, annál kisebb felületen használjuk. Persze vannak nagyon jó ellenpéldák, de azt gondolom, hogy akinek nincs benne gyakorlata, az ne kísérletezgessen, válassza azt az utat, ahol a legkisebb a hibázás lehetősége.

 

 

Sokan azt a hibát is elkövetik, hogy leragadnak a kommersz árnyalatoknál, mint például a barack, bordó, sárga, narancs és a zöld. Mi arra ösztönzünk mindenkit, hogy merjenek bátrabbak lenni-e téren, és ha kell, akkor kérjétek ki szakértő véleményét, higgyétek el megéri.

Mivel ez egy elég tág témakör, ezért lassan, lépésről lépésre fogunk haladni, és hétről hétre új és új tanácsokkal látunk el benneteket!

 

Első témánk: A falszín kiválasztásának szempontjai

Vannak akik már hallottak róla, hogy sötét szín szűkíti a teret, a mennyezetet optikailag csökkenti, míg a világos szín pedig tágítja azt. Ez akkor fontos igazán, ha kis lakással rendelkezünk. De nem szabad itt leragadnunk, és bár még mindig érvényesek ezek a szabályok, de a gyakorlatban nem mindig válnak be. A dekoráció, a textilek és a bútorok összessége fog adni egy konkrét látványt, ezért ezeket együttesen kell figyelembe venni a szín, vagy színek kiválasztásánál. Érdemes figyelembe venni a festésre szoruló helyiség funkcióját is. Például a hálószoba a pihenésre lett kitalálva, ezért ide célszerűbb nyugodt, halvány, semleges színt választani. Ellenben a dolgozószoba, konyha esetében az élettel teli színek mozgalmasságot kölcsönöznek. A fürdőszobában a világos árnyalatok inkább tisztaságérzetet sugallnak, mint a sötétek. A színek a hőérzetünket is befolyásolják, ha kevés fény jut a szobába, mindenképpen válassz világos színt! Viszont sötét szobában szinte minden gondosan kiválasztott sötét szín még sötétebbnek, szinte feketének hat. Ha két színt szeretnél kombinálni egy helyiségben, válassz olyanokat, melyek a színkörön belül közel állnak egymáshoz.

 

A folytatással következő héten jövünk!

 

Erika Sasvári